FN I Danmark

FN’s generalsekretær Ban Ki-moon ved FN Byens officielle åbning.
Historien om FN og Danmark går tilbage til tiden efter 2. verdenskrig. Danmark var blandt de første medlemmer af FN, og har blandt andet bidraget til udsmykningen af Forvaltningsrådets sal i New York, der er blevet udsmykket af Finn Juhl.
Den første FN-organisation, der kom til Danmark, var Verdenssundhedsorganisationen (WHO), der med partnerskabsaftalen fra 1956 flyttede arbejdspladser til Danmark, og siden er otte andre organisationer kommet til.
Danmark har desuden været et af ganske få lande, der har levet op til FN’s mål om at betale 0,7 pct. af vores BNP til officiel udviklingsbistand. Ved åbningen af FN Byen i København sagde FN’s generalsekretær Ban Ki-moon følgende om Danmarks samarbejde med FN:
Danmark bør være stolt af sit bidrag. Danmark er et af blot en håndfuld lande, der lever op til FN’s mål om officiel udviklingsbistand. Ja, Danmark har opfyldt, og mange gange endda overgået det mål, i de seneste 35 år. Det er siden 1978 – siden Anker Jørgensen som statsminister stod i spidsen for en bred koalition, og siden Jimmy Carter med Camp David-aftalen forhandlede sig frem til fred i Mellemøsten.
For at sætte det lidt i perspektiv var 1978 også året, hvor verdens hitlister blev toppet af Bee Gees’ ”Stayin’ Alive”, Abbas ”Take a Chance on Me” og John Travolta og Olivia Newton John med ”You’re the One I Want”.
Nu, efter 35 år med dansk lederskab, når det handler om at hjælpe børn rundt om i verden med ikke blot ”Stayin’ Alive”, men med at trives, er jeg stolt af at kunne sige, at Danmark altid har været en partner, der har været værd at ”Take a Chance On”, og I er, helt sikkert, ”The One that We Want!”.