© UNICEF/Florence Goupil
En ung pige vælger slik i et supermarked i Lima, Peru.

Sundhed | 10. september 2025

For første gang i historien har fedme overgået undervægt som den mest almindelige form for fejlernæring blandt børn og unge i skolealderen på verdensplan, afslørede UNICEF i en ny rapport tirsdag.

Hvert 10. barn i alderen 5 til 19 år – 188 millioner på verdensplan – lever nu med fedme, hvilket giver dem en øget risiko for kroniske sygdomme som type 2-diabetes, hjertesygdomme og visse kræftformer.

“Når vi taler om underernæring, taler vi ikke længere kun om undervægtige børn,” siger UNICEF’s administrerende direktør Catherine Russell.

“Fedme er et voksende problem, som kan påvirke børns sundhed og udvikling. Ultraforarbejdede fødevarer erstatter i stigende grad frugt, grøntsager og protein på et tidspunkt, hvor ernæring spiller en afgørende rolle for børns vækst, kognitive udvikling og mentale sundhed”, tilføjer hun.

Rapporten, Feeding Profit: Hvordan fødevaremiljøer svigter børnbygger på data fra over 190 lande og fremhæver et markant skift.

Siden 2000 er antallet af undervægtige blandt de fem- til 19-årige faldet fra næsten 13 procent til 9,2 procent.

I samme periode er fedme tredoblet fra tre procent til 9,4 procent. I dag er fedmeprocenten højere end undervægt i alle regioner undtagen Afrika syd for Sahara og Sydasien.

Situationen er særlig akut på Stillehavsøerne, hvor den traditionelle kost er blevet fortrængt af billige, energitætte importerede fødevarer.

Højindkomstlande er ikke undtaget: 27 procent af børnene i Chile og 21 procent i både USA og De Forenede Arabiske Emirater er berørt.

På verdensplan er hver femte barn og ung, eller 391 millioner, overvægtig, og næsten halvdelen er nu klassificeret som fede.

Børn betragtes som overvægtige, når de er betydeligt tungere, end hvad der er sundt for deres alder, køn og højde.

Fedme er en alvorlig form for overvægt og fører til en højere risiko for at udvikle insulinresistens og forhøjet blodtryk samt livstruende sygdomme senere i livet, herunder type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og visse kræftformer.

© UNICEF/Vlad Sokhin
En forbruger i Mongoliet spiser en sukkerholdig ørken.

Rapporten peger på stærke kommercielle kræfter, der former disse resultater. Ultraforarbejdede og hurtige fødevarer med et højt indhold af sukker, salt, usunde fedtstoffer og tilsætningsstoffer dominerer børns kost og markedsføres aggressivt, hvilket påvirker børns kostvaner.

I en UNICEF-undersøgelse blandt 64.000 unge i 170 lande rapporterede 75 procent, at de havde set reklamer for sukkerholdige drikkevarer, snacks eller fastfood i den foregående uge.

Seksti procent sagde, at reklamerne gav dem lyst til at spise produkterne. Selv i konfliktramte lande sagde 68 procent af de unge, at de blev udsat for disse reklamer.

UNICEF advarer om, at disse mønstre har svimlende økonomiske konsekvenser. I 2035 forventes de globale omkostninger ved overvægt og fedme at overstige 4 billioner dollars om året. Alene i Peru kan fedmerelaterede sundhedsproblemer koste over 210 milliarder dollars i løbet af en generation.

Alligevel tager nogle regeringer affære. Mexico – hvor sukkerholdige drikkevarer og ultraforarbejdede fødevarer udgør 40 procent af børns daglige kalorier – har forbudt salg af dem i offentlige skoler, hvilket har forbedret fødevaremiljøet for mere end 34 millioner børn.

UNICEF opfordrer regeringer verden over til at følge trop med gennemgribende reformer: obligatorisk mærkning af fødevarer, markedsføringsrestriktioner og afgifter på usunde produkter, forbud mod junkfood i skolerne, stærkere sociale beskyttelsesprogrammer og sikkerhedsforanstaltninger for at beskytte den politiske beslutningstagning mod indblanding fra industrien.

“I mange lande ser vi den dobbelte byrde af underernæring i form af nedsat vækst og fedme. Det kræver målrettede interventioner,” siger Russell.

Alle børn skal have adgang til næringsrige fødevarer til en overkommelig pris for at støtte deres vækst og udvikling. Vi har et presserende behov for politikker, der støtter forældre og omsorgspersoner i at få adgang til nærende og sunde fødevarer til deres børn”, konkluderede hun.

Find venligst den originale artikel her.

Denne oversættelse er genereret ved brug af Word Press Multilingual Plugin. Hvis noget er uklart, henvises til den engelske version af artiklen.


Scroll to Top