FN Byen
Et knudepunkt for Verdensmålene, der huser 10 FN-agenturer med 2.000 ansatte fordelt på 2 campusser i København.
Om FN Byen
FN Byen København består af to campusser med i alt 2.000 ansatte. Campus 1 åbnede i 2013 og huser 1.600 medarbejdere fra 108 forskellige lande, der arbejder i 10 forskellige agenturer. Campus 2 er hjemsted for UNICEF Supply Division med 400 ansatte og er det største humanitære lager i verden.
De 10 FN-organisationer i FN Byen varierer i størrelse og mandat. De har dog en fælles dagsorden: At indfr de 17 Verdensmål inden 2030.
Før opførelsen af Campus 1 var flere af organisationerne placeret i forskellige dele af København. At samle organisationerne i samme bygning fremmer og forbedrer det tværorganisatoriske samarbejde.
FN Byen er blevet et knudepunkt, hvor organisationerne kan samarbejde, dele viden og arbejde med eksperter fra forskellige områder.
Rul ned eller klik på knapperne nedenfor for at få hurtig adgang:
Campus 1
FN Byen Campus 1 på Marmormolen åbnede i juli 2013. I dag huser bygningen 10 FN-organisationer og 2000 medarbejdere fra 100 nationer.
FN Byen Campus 1 er tegnet af det danske arkitektfirma 3XN, og det er et af de mest bæredygtige bygninger af sin art i Skandinavien. Bygningen er formet som en ottetakket stjerne med et hjerteformet åbent rum i midten – dette design blev valgt for at afspejle kommunikation og samarbejde på tværs af organisationer.
Det åbne rum inde i bygningen er prydet af en specialdesignet trappe, der skal symbolisere interaktionen mellem de forskellige FN-organisationer.
Hver fredag kl. 14 kan du deltage i en guidet tur i FN-byen. Her kan du lære mere om FN’s arbejde og om selve FN-byen. Rundvisningerne er gratis, og de tager cirka 45 minutter.
Læs mere om FN-byens historie her
Campus 2
FN Byen Campus 2 ligger i containerhavnen i Københavns Nordhavn og udgør UNICEF’s topmoderne humanitære varelager. Med en samlet lagerkapacitet på 36.000 paller og mere end 850 materialer er det det største humanitære varelager i verden.
UNICEF’s Supply and Logistics-hovedkvarter i København sikrer, at livreddende forsyninger til en overkommelig pris er tilgængelige i den rette mængde og af den rette kvalitet, uanset hvor børn er i nød.
Ud over at støtte UNICEF’s løbende programaktiviteter sørger forsyningsfunktionen for hurtig levering i nødsituationer.
10 beboerorganisationer i FN-byen
FN-systemet består af FN selv og mange programmer, fonde og specialiserede agenturer, som alle har deres egen ledelse og deres eget budget.
De arbejder med en bred vifte af emner for at indfri Verdensmålene inden 2030 og koordinerer indsatsen for en mere sikker verden for denne og fremtidige generationer.
Find et organisationsdiagram over FN-systemet her.
Kontakt agenturets repræsentanter i FN Byen her.
IOM blev grundlagt i 1951 og er den førende mellemstatslige organisation inden for migration og arbejder tæt sammen med statslige, mellemstatslige og ikke-statslige partnere.
UNEP har til opgave at fastlægge den globale miljødagsorden, gennemføre en miljømæssig, bæredygtig udvikling inden for FN-systemet og forsyne offentligheden og beslutningstagere med troværdig og videnskabeligt baseret viden, der styrker den bæredygtige udvikling.
UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, har mandat fra FN’s Generalforsamling til at lede det internationale arbejde med at beskytte, hjælpe og finde løsninger for mennesker, der er tvunget på flugt fra deres hjem på grund af konflikt, vold, forfølgelse eller krænkelser af menneskerettigheder.
UNOPS (FN’s Kontor for Projektledelse) tilvejebringer infrastruktur, indkøb og projektledelse, der skal hjælpe til at bygge en mere bæredygtig fremtid.
UN Women støtter FN’s medlemsstater i deres arbejde for ligestilling mellem kønnene og for at styrke kvinders rettigheder. UN Women blev grundlagt for at fremskynde piger og kvinders fremskridt og hermed imødekomme deres behov verden over. Agenturet koordinerer og fremmer også FN-systemets arbejde med at fremme ligestilling mellem kønnene.
Som FN's største udviklingsorganisation arbejder United Nations Development Programme (UNDP) på at udrydde fattigdom, reducere ulighed og opbygge modstandsdygtighed, så landene kan fastholde fremskridt.
UNFPA – FN’s organisation for seksuel og reproduktiv sundhed – arbejder i flere end 150 lande for at sikre en verden, hvor enhver graviditet er ønsket, enhver fødsel er sikker, og hvor alle unge har mulighed for at udleve deres fulde potentiale.
UNICEF (FN’s Børnefond) arbejder i verdens hårdeste områder for at nå de mest udsatte børn og unge – og for at beskytte ethvert barns rettigheder.
WFP er den førende humanitære organisation, der redder liv i nødsituationer og anvender fødevarehjælp til at opbygge en vej mod fred, sikkerhed og fremgang for folk, der har været påvirket af konflikter, katastrofer og konsekvenser af klimaforandringer.
Verdenssundhedsorganisationen (WHO)’s mission er at sørge for den bedst mulige sundhed til alle mennesker. Det betyder blandt andet, at organisationen arbejder for at helbrede, forebygge og bekæmpe sygdomme.
En bæredygtig FN by
FN Byen kaldes en by, fordi den på mange måder fungerer som en. Det er en intelligent bygning, som styrer sine funktioner selvstændigt på flere niveauer, og som er en af de mest bæredygtige bygninger i København.
Campus 1 er designet til at bruge mindst 55 % mindre energi end en typisk kontorbygning af samme størrelse, hvilket gør den til en af Danmarks mest energieffektive bygninger. Dets årlige energiforbrug er mindre end 50 kWh pr. kvadratmeter, hvilket opfylder den danske energiklasse 1-standard.
I dag har FN Byen (Campus 1) LEED Platinum-certificering – det højeste niveau af anerkendelse for bæredygtigt bygningsdesign.
Banebrydende bæredygtighed i festivaldesign
FN Byens pavillon
I juni 2023 indviede FN Byen København en unik konstruktion på Folkemødet (Danmarks største politiske festival).
Da FN Byens bygning i København er energieffektiv i sit design og fungerer som en troværdig kulisse i arbejdet for bæredygtig udvikling, opstod idéen om et lignende set-up til eksterne events, som f.eks. den danske demokratifestival på Bornholm.
FN Byen byggede på principperne om cirkularitet og bæredygtigt forbrug og indgik et samarbejde med Catapult Projects om at producere en festivalpavillon, der omfatter kreativt design, modularitet og en forpligtelse til langsigtet anvendelighed.
Bæredygtighed i praksis
75 % af FN-byens pavillon er fremstillet af upcyclede, ikke-jomfruelige materialer – det giver nyt liv og et andet formål til disse materialer, samtidig med at det viser styrken ved at genbruge og reducere affald.
Trædelene er blevet genanvendt fra nedlagte Covid-centre af Region H
Metalnettene stammer fra genbrugshegn, der oprindeligt var en del af en gadefodboldbane på en skole i Vanløse.
Et andet bæredygtigt designelement i FN-byens pavillon er dens modularitet.
Ved at være let at flytte, pakke sammen og opstille på flere måder i forskellige omgivelser er pavillonen praktisk, reducerer affald, fremmer ressourceeffektivitet og udfordrer normen for engangsmaterialer i festivalbranchen.
Uden faste vægge er pavillonens design demokratisk og gennemsigtigt – og inviterer folk fra alle 193 medlemslande i FN, som vi tjener, til at bygge en bedre og mere bæredygtig fremtid, hvor ingen lades i stikken.
højdepunkter
Aktiviteter i FN Byen
FN Byen er vært for forskellige arrangementer, der bringer eksperter, interessenter og lokalsamfund sammen for at tackle globale spørgsmål som klimaindsats, menneskerettigheder og bæredygtig udvikling.
Udforsk begivenhederne nedenfor:
Genveje
Se også
Lær mere om arbejdet i FN og FN-Byen i København, Danmark
Tilmeld dig FN Byens nyhedsbrev
Medlemmer af FN Byens nyhedsbrev modtager regelmæssige opdateringer om begivenheder og aktiviteter relateret til Verdensmålene, som finder sted i og uden for FN Byen København. Medlemskab er uforpligtende og gratis.