De Forenede Nationer
Fred, værdighed og lighed på en sund planet
Om de Forenede Nationer
De Forenede Nationer er en international organisation, der blev grundlagt i 1945. FN består i dag af 193 medlemsstater, og organisationen og dens arbejde er styret af de formål og principper, der er indeholdt i organisationens pagt.
FN har udviklet sig gennem årene for at holde trit med en verden i hastig forandring.
Men en ting er forblevet den samme: Det er stadig det eneste sted på jorden, hvor alle verdens nationer kan samles, diskutere fælles problemer og finde fælles løsninger til gavn for hele menneskeheden.
Læs mere om FN’s arbejde her
Et sted, hvor verdens nationer kan samles, diskutere fælles problemer og finde fælles løsninger.
Generalsekretæren taler til Generalforsamlingens 79. session | Foto: UN Photo/Loey Felipe
FN's hovedorganer
Generalforsamlingen
Generalforsamlingen er det vigtigste beslutningstagende, politiske og repræsentative organ i FN. Alle de 193 medlemslande i FN er repræsenteret i Generalforsamlingen, hvilket gør det til det eneste FN-organ med universel repræsentation.
Sikkerhedsrådet
Sikkerhedsrådet har det primære ansvar, under FN pagten, for opretholdelse af international fred og sikkerhed. Det består af 15 medlemmer (5 permanente og 10 ikke-permanente medlemmer). Hvert medlem har én stemme. Ifølge FN pagten er alle medlemsstater forpligtet til at overholde rådets beslutninger.
ECOSOC
Det Økonomiske og Sociale Råd er det vigtigste organ for koordinering, evaluering, politisk dialog og anbefalinger om økonomiske, sociale og miljømæssige spørgsmål samt gennemførelse af internationalt aftalte udviklingsmål.
FN's Formynderskabsrådet
Formybderskabsrådet blev oprettet i 1945 ved FN's charter, under kapitel XIII, for at etablere international overvågning af 11 trustterritorier, som var blevet overdraget til forvaltning af syv medlemsstater, og sikre, at de nødvendige skridt blev taget for at forberede territorierne på selvstyre og uafhængighed.
Den Internationale Domstol
Den Internationale Domstol er FN's vigtigste retsorgan. Dens sæde ligger i Fredspaladset i Haag (Nederlandene). Det er det eneste af FN's seks hovedorganer, der ikke er placeret i New York (USA).
Sekretariatet
Sekretariatet omfatter generalsekretæren og tusindvis af internationale FN-medarbejdere, som udfører det daglige arbejde i FN på mandat fra Generalforsamlingen og de øvrige hovedorganer.
FN's hovedorganer
Sekretariatet
FN-System
FN’s 17 Verdensmål
FN’s 193 medlemslande vedtog i september 2015 de 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling (SDG’erne). Verdensmålene er en opfordring til handling fra alle verdens lande – både fattige, rige og mellemindkomstlande – for at fremme velstand og samtidig beskytte planeten.
Klik på ikonerne nedenfor for at lære mere om de enkelte Verdensmål og deres 169 delmål.
Verdensmålene opfordrer verdens lande til blandt andet at udrydde fattigdom og sult i verden, reducere ulighed, sikre kvalitetsuddannelse og bedre sundhed for alle samt skabe mere bæredygtig vækst.
Målene er universelle og gælder hele verden. Hvis vi skal nå de 17 Verdensmål, skal alle bidrage; regeringer, ledere, virksomheder, organisationer, NGO’er og borgere.
Hvor godt kender du de 17 verdensmål?
Ressourcer til verdensmål
Find mere information om FN’s 17 verdensmål på den officielle FN-side for verdensmålene her.
Genveje
Se også
Lær mere om arbejdet i FN og FN-Byen i København, Danmark
Tilmeld dig FN Byens nyhedsbrev
Medlemmer af FN Byens nyhedsbrev modtager regelmæssige opdateringer om begivenheder og aktiviteter relateret til Verdensmålene, som finder sted i og uden for FN Byen København. Medlemskab er uforpligtende og gratis.