
A symbol depicting justice at the entrance to the Peace Palace, home of the International Court of Justice, The Hague, Netherlands. Photo: ©UN Photo/Pernaca Sudhakaran
Den internationale domstol, også kaldet den mellemfolkelige domstol, er FN’s vigtigste dømmende organ.
Kun stater, ikke enkeltpersoner, kan indbringe sager for domstolen. Når et land har accepteret domstolens kompetence, har det samtidig afgivet løfte om at følge domstolens afgørelse. Organer inden for FN kan også bede om rådgivende udtalelser fra domstolen.
Hvordan er domstolen sammensat?
Domstolen har hovedkvarter i Haag i Nederlandene og er principielt altid samlet. Den har 15 dommere, som vælges af Sikkerhedsrådet og Generalforsamlingen. Der kan ikke være to dommere fra samme land. Ni dommere skal være enige, før en beslutning kan tages.
Domstolen har bidraget til at løse mange stridigheder. I 1992 traf den beslutning om grænsedragning både til lands og til vands mellem El Salvador og Honduras. Domstolen har også afgivet kendelse om en havretslig grænsestrid mellem Danmark og Norge, der drejede sig om kontinentalsoklen og fiskerizoner. En tredje domstolsafgørelse angik anvendelsen af FN’s konvention om folkedrab i det tidligere Jugoslavien (1993).
Læs mere på Den Internationale Domstols hjemmeside.