IOM - Den Internationale Migrationsorganisation

Et sidste farvel. En flygtning forlader flygtningelejren Mae La, som ligger på grænsen mellem Thailand og Myanmar. © IOM UN Migration Agency, 2012
Den Internationale Migrationsorganisation (IOM) er den førende mellemstatslige organisation på migrationsområdet og samarbejder tæt med statslige, mellemstatslige og ikke-statslige partnere.
Historie og mandat
IOM blev grundlagt i 1951 for at hjælpe internt fordrevne personer i Europa efter Anden Verdenskrig. Den 19. september 2016 blev IOM officielt associeret til de Forenede Nationer og dermed en del af FN-systemet som FN’s migrationsorganisation.
IOM arbejder for at fremme human og velordnet migration ud fra det princip, at velordnet migration er til alles fordel. Det gør IOM ved at assistere og rådgive regeringer og migranter.
IOM arbejder for at:
- Støtte velordnet og human styring af migration
- Fremme internationalt samarbejde på migrationsområdet
- Finde praktiske løsninger på migrationsproblemer
- Yde humanitær hjælp til migranter i nød.
IOM’s forfatning anerkender sammenhængen mellem migration og økonomisk, social og kulturel udvikling, samt retten til fri bevægelighed.
Internationalt arbejder IOM inden for fire brede migrationstemaer:
- Migration og udvikling
- Migrationsfremme
- Migrationsregulering
- Tvungen migration.
IOM i Danmark
Danmark har været medlem af IOM siden 1954. IOM København blev etableret som dansk landekontor i 2009. Siden 2013 har kontoret haft lokaler i FN-Byen. IOM København er et relativt lille landekontor med 5-10 ansatte.
IOM København assisterer andre IOM-kontorer med kontakter til danske donorer, men udvikler og gennemfører også migrationsprojekter i Danmark i samarbejde med danske partnere. IOM København arbejder blandt andet med:
- Frivillig hjemrejse og Reintegration (Assisted Voluntary Return and Reintegration, AVRR)
- Menneskehandel (Counter-Trafficking, CT)
- Integration