WFP: COVID-19 vil fordoble antallet af kritisk sultne mennesker medmindre der gribes hurtigt ind

Rom/København, 21. april 2020

 COVID-19 pandemien kan næsten fordoble antallet af mennesker, der lider af akut sult, og dermed øge antallet til mere end en kvart milliard i slutningen af 2020, advarer FN’s World Food Programme (WFP) i dag sammen med en række andre partnere i forbindelse med lanceringen af en ny rapport om fødevarekriser i verden.

Antallet af mennesker, der står over for akut fødevareusikkerhed (IPC/CH 3 eller værre), står til at stige til 265 millioner i 2020. Det er en stigning på yderligere 130 millioner – fra de 135 millioner i 2019 – som følge af de økonomiske konsekvenser af COVID-19 ifølge WFP’s prognose. Prognosen blev annonceret samtidig med udgivelsen af Global Report on Food Crises, som WFP og 15 andre humanitære- og udviklingspartnere står bag.

På denne baggrund er det helt afgørende, at humanitære fødevareindsatser kan opretholdes, herunder WFP’s egne programmer, som udgør en livslinje til næsten 100 millioner sårbare mennesker globalt.

 

Vigtigste data:

  • Omkring 265 millioner mennesker i lav- eller mellemindkomst lande vil være i akut fødevareusikkerhed i slutningen af 2020, medmindre der gribes hurtigt ind. (kilde: WFP prognose).
  • Størstedelen af mennesker, der led af akut fødevareusikkerhed i 2019, var i lande påvirket af konflikt (77 millioner), klimaforandringer (34 millioner) og økonomiske kriser (24 millioner mennesker). (Kilde: the Global Report on Food Crises).
  • 10 lande udgjorde de værste fødevarekriser i 2019: Yemen, Den Demokratiske Republik Congo, Afghanistan, Venezuela, Etiopien, Sydsudan, Syrien, Sudan, Nigeria og Haiti. (Kilde: the Global Report on Food Crises).
  • I Sydsudan var 61 procent af befolkningen i en tilstand af fødevarekrise (eller værre) i 2019. Seks andre lande havde også mindst 35 procent af befolkningen i en tilstand af fødevarekrise: Sudan, Yemen, Den Centralafrikanske Republik, Zimbabwe, Afghanistan, Syrien og Haiti. (Kilde: the Global Report on Food Crises).
  • Disse ti lande udgjorde 66 procent af den totale befolkning i krisetilstand eller værre (IPC/CH fase 3 eller over) eller 88 millioner mennesker. (Kilde: the Global Report on Food Crises).

WFP’s cheføkonom Arif Hussain siger:

”COVID-19 er potentielt katastrofal for millioner af mennesker, som allerede hænger i en tynd tråd. Den er et hårdt slag for yderligere millioner, som kun kan få noget at spise, hvis de har en løn. Nedlukninger og global økonomisk tilbagegang har allerede reduceret deres mulighed for at forsørge sig selv kraftigt. Det tager kun et chok mere – som COVID-19 – for at skubbe dem ud over kanten. Vi må sammen handle nu for at afbøde konsekvensen af denne globale katastrofe.”

 

For yderligere information, kontakt venligst: 

Anne Poulsen, WFP/København, Mob. +45 4050 3993, e-mail: anne.poulsen@wfp.org

2020-05-26T14:38:20+00:00