#UNCityzens: Robotter som fremtidens leverandør til sundhedsklinikker

Vi mødte Liuichi Hara fra Forenede Nationers Befolkningsfond (UNFPA), der arbejder som innovationsspecialist. Liuichi udforsker mulighederne for at bruge robotter til at levere sundhedsprodukter i svært fremkommelige områder.

Vejen til FN Byen

Liuichi kommer oprindeligt fra Los Angeles, Californien og hans vej til Danmark har været lang og kringlet. På University of Southern California fik han en bachelor i Internationale Relationer, som banede vejen for jobs i den private sektor i Tokyo og New York.

I 2010 flyttede Liuichi til Grenoble i Frankrig for at tage kandidatgrader inden for økonomi og bioteknologi. Imens han opholdt sig i Frankrig, inviterede en ven ham til København for første gang:

“Jeg kom om sommeren og vejret var fantastisk – stemningen i byen var så afslappet, og jeg kunne virkelig godt lide det. Jeg syntes København var interessant og blev overrasket over hvor mange FN-organisationer, der holder til her, så jeg tænkte, at jeg ville give det et forsøg.”

Med sin uddannelsesmæssige baggrund var et praktikforløb hos UNFPA oplagt. I dag arbejder Liuichi fuld tid hos UNFPA som Supply Chain Innovation Specialist.

“At arbejde inden for FN-systemet er selvfølgelig helt anderledes end at arbejde i den private sektor, og der er nogle helt andre udfordringer. Jeg sætter virkelig pris på arbejdsmiljøet her i FN Byen, som er dynamisk og inspirerende.”

Lukke huller i logistikkæden

En effektiv logistikkæde er afgørende for UNFPA’s arbejde med at levere livsnødvendigt og -forandrende produkter til udviklingslande. Årstidsbestemt vejr, naturkatastrofer og dårlig infrastruktur skaber udfordringer. Hvis en vej eksempelvis oversvømmes, kan produkterne ikke nå frem til sundhedsklinikkerne.  Folk kan dermed ikke modtage den nødvendige behandling og kan miste troen på det offentlige sundhedssystem.

“Det hele handler om adfærd. For de mennesker, vi hjælper, er det et stort offer at tage fri fra arbejde for at tage til en sundhedsklinik. Hvis en person beslutter at søge hjælp på en af de klinikker, så er de nødvendige produkter nødt til at være der. Ellers kan den person miste tilliden til klinikken og vender måske ikke tilbage.”

For at lukke hullerne i logistikkæden eksperimenterer Liuichi med en række forskellige løsninger. En af dem er de såkaldte unmanned aerial vehicles (UAV). Hver UAV kan dække et stort område og bære op til flere kilo. Eftersom UAVs er luftbårne, er de ikke påvirket af udfordringer på jorden som for eksempel en oversvømmet vej. På den måde kan afgørende sundhedsprodukter blive transporteret direkte til sundhedsklinikker ved at øge brugen af luftbårne leveringsløsninger via UAVs.

At være en del innovation

Projektet er stadig på et tidligt stadie og bliver vurderet og testet både på et Unmanned Aerial System test center og i felten. Liuichi forudser at det kan være oppe at køre om 4-5 år. Målet er ikke at erstatte eksisterende transportmetoder, men at forbedre logistikkæden som helhed.

“Jeg er meget inspireret af at arbejde med fremspirende teknologier, som virker lovende. Jeg finder det fascinerende at se, hvad fremtiden bringer og at være en del af den rejse.”

 

 

         UNFPA og logistikkæder

 • En del af UNFPAs arbejde er at hjælpe lande med at opbygge stærkere sundhedssystemer og forbedre adgangen til prævention og livreddende medicin til fødselsrelateret sundhed
 • Arbejdet med logistikkæder er kompleks håndtering af information, økonomi og produkter for at sikre det rigtige product, på det rigtige sted og på det rigtige
 • I UNFPAs øjne er der behov for at forbedre eksisterende arbejde med logistikkæder for at sikre at produkter når frem til dem der har behov for dem, når de har behov for dem
 • UNFPA er en af de største uddelere af prævention
 • Prævention uddelt i 2014 havde potentialet til at forebygge:
  • 8 millione uønskede graviditeter
  • 24,000 fødselsrelaterede dødsfald
  • 138,000 dødsfald blandt børn
  • 8 million aborter

Læs om andre UNCityzens nedenfor

2017-04-12T14:30:10+00:00