Udtalelse fra lederne af UNICEF, WFP og WHO efter besøg i Yemen

Aden/Sana’a, 26. juli 2017 – Som ledere af tre FN organisationer – UNICEF, FN’s Fødevareprogram (WFP) og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) – har vi sammen rejst til Yemen for med egne øjne at se omfanget af denne humanitære krise og for at optrappe vores fælles indsats for at hjælpe den yemenitiske befolkning.

Dette er verdens værste udbrud af kolera midt i verdens største humanitære krise. Alene i de sidste tre måneder er 400.000 sager med mistanke om kolera og næsten 1900 relaterede dødsfald blevet registreret. Livsvigtige sundheds-, vand- og sanitetsfaciliteter er blevet beskadiget af mere end to års konflikt, hvilket har medført ideelle forhold for at sygdomme kan sprede sig.

Landet er på kanten af hungersnød idet over 60 procent af befolkningen ikke ved, hvor deres næste måltid skal komme fra. Næsten to millioner yemenitiske børn er akut fejlernæret. Fejlernæring gør dem mere udsatte over for kolera; sygdomme medfører mere fejlernæring. En ond kombination.

På et hospital besøgte vi børn som knap kunne samle kræfter til at trække vejret. Vi talte med familier der var overvældet af sorg over deres syge kære og som kæmpede for at mætte deres familier.

Og da vi kørte gennem byen så vi hvordan livsvigtig infrastruktur, såsom sundheds- og vandfaciliteter, er blevet beskadiget eller ødelagt.

Midt i dette kaos går omkring 16.000 frivillige fra lokalsamfundet fra dør til dør og giver familier information om hvordan de kan beskytte sig selv mod diarré og kolera. Læger, sygeplejersker og andet essentielt sundhedspersonale arbejder døgnet rundt for at redde liv.

Mere end 30.000 sundhedsarbejdere har ikke fået udbetalt løn i mere end 10 måneder, men mange møder stadig op på arbejde. Vi har bedt de yemenitiske myndigheder om at lønne disse sundhedsarbejdere snarest, fordi uden dem frygter vi at folk, der ellers ville overleve, vil dø. Vi vil fra vores organisationers side gøre vores bedste for at støtte disse ekstremt dedikerede sundhedsarbejdere med incitamenter og stipendier.

Vi så også det livsvigtige arbejde, der bliver udført af lokale myndigheder og NGO’er, støttet af international humanitære organisationer, inklusiv vores egne. Vi har opført mere end 1000 behandlingscentre for diarré og faciliteter for oral rehydrering. Leveringen af fødevaretilskud, intravenøse væsker og andre medicinske forsyninger, inklusiv ambulancer, er i gang, ligesom genopbygningen af afgørende infrastruktur – rehabiliteringen af hospitaler, distriktssundhedscentre og vand- og sanitetsnetværk. Vi arbejder med Verdensbanken i et innovativt partnerskab som sætter ind over for de lokale behovene og hjælper med at opretholde de lokale sundhedsinstitutioner.

Men der er håb. I dag overlever mere end 99 procent af de mennesker, som er syge med mistanke om kolera, der har adgang til sundhedsydelser. Og det samlede antal af børn, som vil blive ramt af alvorlig akut fejlernæring i år, estimeres til at være 385.000.

Situationen er dog stadig alvorlig. Tusinder bliver syge hver dag. Der er brug for vedvarende indsatser for at stoppe spredningen af sygdommen. Næsten 80 procent af Yemens børn har brug for øjeblikkelig humanitær assistance.

Da vi mødtes med Yemens ledere – i Aden og i Sana’a – opfordrede vi dem til at give nødhjælpsarbejdere adgang til de områder, der er påvirket af kampe. Og vi opfordrede dem – mere end noget andet – til at finde en fredelig løsning på konflikten.

Den yemenitiske krise kræver en hidtil uset indsats. Vores tre organisationer er gået sammen med de yemenitiske myndigheder og andre partnere for at koordinere vores aktiviteter i nye måder at arbejde på for at redde liv og for at forberede os på fremtidige katastrofer.

Nu opfordrer vi verdenssamfundet til at forstærke støtten til menneskerne i Yemen. Hvis vi ikke formår at gøre dette, vil katastrofen, som vi ser udfolde sig for øjnene af os, ikke blot fortsætte med at kræve liv, men også skæmme fremtidige generationer og landet i årevis.

Kilde.

2017-07-31T15:37:16+00:00