Seminar om Verdensmålene trak 250 folkemødearrangører til FN Byen

Hvad handler FN’s verdensmål om? Og hvordan kan verdensmålene bruges på Folkemødet på Bornholm? De spørgsmål dannede tirsdag eftemiddag ramme om et stort Verdensmåls-seminar i FN Byen.

Over 250 repræsentanter fra organisationer, myndigheder og erhvervsliv lagde vejen forbi for at få inspiration til, hvordan de i praksis kan inddrage de 17 verdensmål i deres aktiviteter på Folkemødet i Allinge, der i år står i verdensmålenes tegn.

’Verdensmålene er ikke alene FN’s. De er jeres og mine. Vi afgør, om de bliver til andet end visioner. Derfor er det vigtigt, at vi bruger Folkemødet til at skabe en fortælling om, at vi med verdensmålene for øje kan gøre en forskel.’

Sådan sagde finansminister Kristian Jensen i sin åbningstale og fik seminarets moderator Adam Holm til at udbryde: ’Der er lidt af en vækkelsesprædikant gemt i maven på dig. Jeg vil være en del af din menighed.’

Men hverken finansministerens tale eller dagens andre oplæg var rene prædikener. Tværtimod var udgangspunktet for dem alle at give folkemøde-arrangørerne konkrete ideer til, hvordan verdensmålene i praksis kan integreres på Folkemødet.

Udover taler og oplæg bød eftermiddagen på et ’Verdensmåls-marked,’ hvor de 250 folkemødearrangører fik mulighed for at shoppe rundt mellem forskellige stande og få svar på specifikke Folkemøde- og verdensmålsspørgsmål. Moderator Adam Holm bød også 9 repræsentanter fra FN’s organisationer i FN Byen op til tre gange paneldebatter. Omdrejningspunktet for debatterne var de enkelte organisationers arbejde med verdensmålene, og et af de tilbagevendende spørgsmål fra moderator var: Er der ikke for mange verdensmål, kan vi nå dem inden 2030?

Til det svarede Mette Annelie Rasmussen fra FN’s miljøprogram (UNEP):

‘Verdensmålene nås kun i fællesskab. Vi skal have engageret alle sektorer. Verdensmål skal gøres til hverdagsmål. Det kræver både et systemisk valg og et individuelt valg.’

En af dem, der deltog i seminaret, var Carl Johan Wessel Knaack, Senior Investment Officer ved Almindelig Brand Bank:

‘Vi vil gerne i højere grad tænke verdensmålene ind i de investeringer, vi foretager, det har derfor været rigtig godt at få en mere dybdegående viden om verdensmålene i dag. På Folkemødet kommer vi blandt andet til at debattere, hvordan indgåelsen af partnerskabet kan hjælpe os med at målrette vores investeringer, og derfor har det også været godt at få mulighed for at hilse på flere af de andre folkemøde-arrangører,’ sagde han efter seminaret.

Verdensmålsseminaret var arrangeret af Foreningen Folkemødet, Globalt Fokus og FN Byen.

Guide til hvordan du i praksis kan integrere verdensmålene på Folkemødet.

2020-05-05T11:54:17+00:00