UNDP: Regeringer må føre an i kampen mod misinformation og desinformation om coronavirus

København, 10 juni 2020

Regeringerne må styrke indsatsen for at dæmme op for, og føre an i kampen mod den stigende inflammatoriske, vildledende og fejlinformation, som truer med at forværre de allerede alvorlige konsekvenser af virussen, ifølge FN’s Udviklingsprogram (UNDP). Ved at stå sammen med deres borgere og opbygge et tillidsforhold, kan regeringer afbøde de værste konsekvenser af misinformation og dermed begrænse yderligere tab af liv og livsgrundlag. UNDP arbejder tæt sammen med nationale institutioner såvel som medier og civile aktører for at hjælpe med at bekæmpe spredning af desinformation og misinformation. Det indebærer blandt andet støtte til initiativer, der bruger sociale medier og internetsider til at sprede korrekte oplysninger om COVID-19.

Råd om COVID-19 ændres hurtigt og i takt med at vores medicinske viden bliver større. Den hastige udvikling i kombination med coronavirussens ødelæggende indvirkning på liv og livsgrundlag, har skabt en offentlig higen efter information. Sociale medier, uformelle nyhedskilder og alternativ journalistik har fyldt tomrummet og ofte skabt frygt, stigmatisering, diskrimination og forvirring.

”Tsunamien af falske kure, syndebukke, konspirationsteorier og falske nyhedshistorier har oversvømmet medier generelt, og særligt online platforme har skabt et kaotisk informationsmiljø, som ikke kun undergraver effektiviteten af sundhedsforanstaltninger, men fører også til vold og diskrimination i det virkelige liv, forvirring, frygt og, uden tvivl, langvarig samfundsmæssig skade”, sagde UNDP’s chef Achim Steiner.

”Læring fra HIV og Ebola er, at vi må stå sammen og afvise misinformation og stigmatisering, og forankre vores modsvar i videnskab, beviser, menneskerettigheder og solidaritet. Mens mange aktører bærer et ansvar for at imødegå misinformation, vil der ikke kunne opnås reelle fremskridt uden regeringers lederskab”, tilføjede Steiner.

Udfordringen i dag er, at værktøjer og taktikker til at sprede desinformation og misinformation er tilgængelig for enhver, der ønsker at bruge COVID-19 for at fremme deres egen dagsorden heriblandt statslige institutioner. For eksempel analyserede forskere ved Bruno Kessler Fonden 112 millioner offentlig tilgængelige indlæg på de sociale medier relateret til pandemien og fandt, at 40 procent kom fra upålidelige kilder, og at næsten 42 procent af over 178 millioner tweets relateret til COVID-19 var af bots. Samtidigt fandt Reuters Institute, at omkring en tredjedel af brugerne på de sociale medier har anmeldt falske eller vildledende oplysninger om coronavirus, mens forskning fra Pew antyder, at folk, der primært modtager deres nyheder via sociale medier, er mere udsatte for falskt indhold.

I Somalia, hvor nogle af de mest indflydelsesrige stemmer er sheiker og imamer (religiøse ledere), er UNDP gået sammen med Statsministerens kontor og Ministeriet for Religiøse Anliggender til en tre-dags-kampagne i Mogadishu, ledet af Sheik Ali Dheere og andre ledende skikkelser. Videoer og grafik har nået omkring en million mennesker på de sociale medier og bruges bliver brugt i TV- og radioindslag. UNDP støtter også Somalias Ministeriet for Religiøse Anliggender til at lave en hjemmeside, som indeholder retningslinjer for sikre begravelsesteknikker og hjælper med at mobilisere det religiøse samfund til at donere forsyninger som masker og sæbe og være garant for forskellige informationskilder. UNDP oprettede den første somaliske hjemmeside om coronavirus og samarbejdede med Somalias største telekomudbyder, Hormuud, om at levere en optaget besked til millioner af telefoner med nyttige COVID-19 oplysninger og henvisning til hjemmesiden.

I Libanon indledte UNDP, i partnerskab med Ministeriet for Information, WHO og UNICEF, en national kampagne for at modvirke spredning af falsk information, reducere den offentlige sårbarhed over for misinformation og styrke regeringens kapacitet til at reagere. En hjemmeside for faktatjek er under udvikling og en oplysningskampagne er lanceret for at opfordre offentligheden til tænke sig grundigt om før de deler information.

I Guinea-Bissau støttede UNDP og Sundhedsministeriet udviklingen af en hjemmeside for faktatjek (www.nobaschecker.org), som hjælper lusofoner med at få adgang til pålidelige oplysninger om COVID-19. Ved at opbygge et bredt netværk af faktatjekkende journalister, læger og økonomer fra Guinea-Bissau og over hele verdenen sigter hjemmesiden mod at bekæmpe desinformation omkring pandemien gennem fakta og verificerede nyheder.

Fra begyndelsen af pandemien har UNDP også samarbejdet med UNESCO’s kommunikations- og informationsafdeling, der har offentliggjort en række af policy briefs, forskningsdokumenter og praktiske guidelines for journalister til at navigere udenom fejlinformation og fremme ytringsfrihed og adgang til information.

”De bedste våben, som enhver regering kan benytte sig af nu, er gennemsigtighed, diplomati og samarbejde. Regeringer kan lede ved at stå frem som et godt eksempel og demonstrere brugen af teknologi med integritet. De kan forhandle med store tech-virksomheder, fremme nationale digitale kampagner, støtte faktatjek-bestræbelser og give journalister mulighed for at udføre deres arbejde. Denne investering vil betale sig mange gange i form af inkluderende og informerede samfund og engagerede borgere”, sagde Malin Herwig, agerende chef for UNDP’s Oslo Governance Center.

”Der er meget lidt at vinde for regeringer, der skjuler information, undertrykker meninger eller sår splittelse omkring COVID-19. I den nærmeste fremtid vil det føre til overvældede sundhedssystemer, vrede og forvirrede borgere, overbebyrdede sikkerhedsstyrker og en voksende splittelse og ulighed. På sigt vil det undergrave demokratiske værdier og principper, menneskerettigheder og social sammenhængskraft”, tilføjede Herwig.

I sidste uge lancerede FN ‘Verified’, et initiativ, der skal bekæmpe den voksende mængde af misinformation ved at øge mængden og rækkevidde af pålidelige og korrekte oplysninger om COVID-19. Initiativet vil levere informationer ud fra tre tematikker: videnskab – for at redde liv; solidaritet – for at fremme lokalt og globalt samarbejde; og løsninger – for at fremme støtte til berørte befolkninger. Det vil også fremme genopretningspakker, der tackler klimakrisen og adresserer de grundlæggende årsager til fattigdom, ulighed og sult. I partnerskab med UNDP, andre FN organisationer, FN’s lande teams, influencere, civilsamfund, erhvervs- og medieorganisationer, vil initiativet sprede korrekt information og arbejde med sociale medier for at udrydde had og skadelige påstande om COVID-19.

For mere information og medieinterviews, kontakt:

Oslo: Simon Alexis Finley: simon.finley@undp.org; +47 476 61 463

København: Mette Fjalland; mette.fjalland@undp.org; +45 5183 6228

****

UNDP er FN’s førende udviklingsorganisation i kampen for at afskaffe fattigdom, ulighed og klimaændringer. I samarbejde med vores brede netværk af eksperter og partnere i 170 lande hjælper vi nationer med at opbygge sammenhængende, varige løsninger for mennesker og planeten.
Læs mere på www.undp.org eller følg os på @UNDP.

UNDP’s Oslo Governance Center (OGC), grundlagt i 2002, er placeret i Norge. Kontoret arbejder tæt sammen med UNDP’s hoved- og regionale kontorer såvel som andre relevante FN organisationer for at styrke og støtte udviklingspolitik og anvende forskning til styrkelse af demokratisk regeringsførelse og fredsopbygning i krise-, konflikt- og overgangssammenhænge. Centeret sætter stor pris på partnerskabet med den norske regering.

2020-06-16T16:18:01+00:00