København, den 11. april 2017 – Den danske kok Mikkel Karstad er en af hovedpersonerne i en serie af stærke film, som fortæller den inspirerende historie om, hvordan den rigtige intervention på et kritisk tidspunkt har afværget en humanitær katastrofe i Etiopien, og har givet håb, opbygget modstandskraft og reddet millioner af menneskers liv.

EU’s humanitære departement har i samarbejde med FN’s Fødevareprogram (WFP) hjulpet med at redde syv millioner menneskers liv og levebrød i Etiopien siden 2015, hvor landet stod overfor den værste tørke i årtier. EU, WFP og den etiopiske regering har sammen afværget en hungersnød, og leveret nødhjælp til de mest udsatte lokalsamfund i landet. Assistancen har sikret, at etiopiske familier såvel som flygtninge, der bor i landet, har adgang til tilstrækkelig, næringsrig mad til at klare sig, og samtidig også undgået at småbønder og nomadiske kvægavlere sælger deres kvæg eller mister deres indkomst.

Mikkel Karstad er en af fem kokke fra Europa, der sætter sig for at undersøge, hvordan liv kan reddes gennem partnerskaber, mens tørke påvirker nye dele af Etiopien igen i år og skaber behov for fødevareassistance for mere end fem millioner mennesker.

På deres rejse møder Mikkel Karstad og de andre kokke nogle af de mennesker, der blev hjulpet sidste år. Gennem snakke over familiemåltider og madlavning finder Mikkel Karstad ud af, hvad mad betyder (#WhatFoodMeans) for de lokalsamfund, der er hårdest ramt. Han lærer, hvad basisfødevarerne og hovedingredienserne i det etiopiske køkken er – og hvordan maden betyder meget mere end blot næring til kroppen.

 

Mikkel Karstad:

”Jeg har mødt et helt fantastisk folk på min rejse i Etiopien; alle steder vi kom frem blev vi mødt af åbenhed, venlighed, interesse, glæde, stolthed, hårdarbejdende og smukke mennesker.

En af de familier, jeg mødte, var Mister Redae som boede i sit barndomshjem, som var et lille, smukt hus med sin kone og deres 10 børn. Han fortalte os om, hvordan tørken i 1984-1985 havde været virkelig hård at komme igennem, og hans familie havde været nødt til at sælge stort set alt, hvad de ejede for at overleve. Han fortalte, hvordan tørken nu her i 2015-2017 faktisk er endnu hårdere, men takket være den hjælp og støtte de får fra FN’s Fødevareprogram og EU, har de klaret sig igennem. Faktisk har de nu en nogenlunde normal hverdag, hvor børnene stadig kan gå i skole, og de kan beholde deres dyr og prøve at dyrke noget af den jord, de har, på trods af den meget slemme tørke, der plager Etiopien i disse år.”

Som vidne til hvad mad betyder (#WhatFoodMeans), er Mikkel Karstad vendt hjem til Danmark fuld af indtryk og således i stand til at berette om effekten og betydningen af WFP’s arbejde i partnerskab med EU.

 

John Aylieff er landedirektør for WFP i Etiopien. Han leder et team på 800 ansatte og et netværk af 14 kontorer på tværs af Etiopien, som uddelte 75.000 tons mad – mere end 30.000 vognlæs – i 2016.

Han forklarer: “Vi skulle nå over syv millioner mennesker i 5.000 afsidesliggende områder. Etiopien er 26 gange større end Spanien, og befolkningen er dobbelt så stor. Logistikken er kompleks og opgaven enorm, men EU tråde til og bidrog med altafgørende finansiering, hvilket gjorde det muligt for WFP at uddele mad til de med det største behov. Dette kunne være blevet den største humanitære katastrofe i 2016 med millioner af liv i fare. Men det blev det ikke – og ved at arbejde sammen undgik vi det.”

Han tilføjer: ”At have Mikkel Karstad og de andre kokke med os i Etiopien for at se effekten af vores arbejde og for at møde de ekstraordinære etiopiere, som har fået gavn af hjælpen, har mindet os om, hvor forskellige disse historier kunne have været. De er vidner til den transformerende kraft skabt af WFP’s partnerskab med EU, og de kan se, hvad mad betyder for mennesker her: at redde levebrød såvel som at redde liv.

”For os fortsætter udfordringen nu i andre dele af landet, da vi skifter vores fokus til den nye tørke på Afrikas Horn, og de der forsat har brug for assistance mens de genopbygger deres liv.

 

Dominique Albert er afdelingschef for Det Europæiske Fællesskabs Kontor for Humanitær Bistand (ECHO) i Bruxelles. Hun har ansvaret for den humanitære støtte til mennesker påvirket af krise i landende i det østlige og sydlige Afrika, og i Great Lakes-regionen, i situationer hvor de lokale ressourcer er utilstrækkelige i forhold til behovet. Hun tror på, at samarbejde i leveringen af nødhjælp er altafgørende for at redde liv og undgå katastrofer. Hun siger:

I Etiopien gik vi sammen om at assistere befolkningen i en af de største humanitære nødhjælpsindsatser i Afrika nogensinde. Uden denne indsats ville millioner af mennesker have lidt af sult, og Etiopiens langsigtede udvikling ville være blevet sat år tilbage. Etiopiere er modstandsdygtige over for tørke, men når en krise af denne størrelsesorden rammer, kan ingen klare sig alene. I 2016 bevilgede EU DKK 1,3 milliarder i humanitær bistand til flygtningeindsatsen til følgerne af El Niño tørken der påvirker etiopiske lokalsamfund. Som WFP’s største donor i Etiopien forstår vi, hvad fødevareassistance betyder for de mest udsatte mennesker her: Det handler ikke bare om at redde deres børns liv, men også om at beskytte deres levebrød og mulighed for at klare sig selv i fremtiden.”